ריבית הפריים היא הריבית העיקרית שלפיה מחשבים את שיעור הריבית על הלוואות, מכל הסוגים, ממשכנתא ענקית ל-30 שנה ועד הלוואה לרכב. הפריים היא ריבית הנפוצה במערכות הכלכליות בכל העולם והיא משמשת לתמחר עסקאות פיננסיות שונות, בעיקר הלוואות או פיקדונות. בבואכם לקבל הלוואה, מגוף פיננסי כלשהו ועבור מטרה כלשהי, בהחלט קיים סיכוי שההצעה שתקבלו תתבסס על ריבית הפריים – לכן יש חשיבות להכיר את הנושא כדי לדעת מה מציעים לכם ומה המשמעויות הפיננסיות. מחפשים הלוואה פריים פלוס חצי או שקיבלתם הצעה עם שיעור ריבית זה? המשיכו לקרוא ומיד תדעו יותר פרטים.
חישוב ריבית הפריים בישראל
באופן כללי, ריבית הפריים נקבעת על ידי הבנקים המסחריים, כנגזרת של הריבית הכללית במשק אותה מפרסם הבנק המרכזי של המדינה. בישראל הבנקים המסחריים הגיעו להסכמות כבר לפני שנים רבות על שיעור קבוע של ריבית הפריים, כאחוז מעל הריבית הכללית במשק אותה מפרסם בנק ישראל מדי חודש. ריבית הפריים בישראל מוגדרת כריבית בנק ישראל ובתוספת של 1.5%. נכון לסוף שנת 2016 אם כך, ריבית הפריים עומדת על 1.60%.
כאשר אתם מזינים נתונים אל מחשבון הלוואה פריים או מחשבון הלוואה לרכב למשל, אתם צריכים להזין את התוספת או ההפחתה מהפריים כפי שהציעו לכם בגוף המלווה הפוטנציאלי. כך למשל, בבואכם לבחון הלוואה פריים פלוס חצי בכלי של מחשבון הלוואות פריים יהיה עליכם להזין נתון של 0.5% כתוספת לפריים, המערכת כבר תחשב מה שיעור הריבית הנכון. במקרה של פריים בשיעור 1.60%, הלוואה פריים פלוס חצי תהיה עם ריבית בשיעור של 2.1% – ריבית נמוכה ואטרקטיבית לכל הדעות.
חישוב ריבית פריים בהלוואות
כפי שהסברנו לעיל, שיעור הפריים נקבע תמיד כתוספת של 1.5% על ריבית בנק ישראל. כאשר באים לחשב את הריבית האמיתית שאתם נדרשים לשלם בהלוואות על בסיס הפריים, “פשוט” לוקחים את שיעור הפריים לאותה תקופה רלוונטית ומוסיפים או מפחיתים את האחוז שקיבלתם מהגוף המלווה – במקרה שלנו מוסיפים 0.5%. חשוב לזכור כי ריבית הפריים יכולה להשתנות כמובן, כי כל שינוי, מעלה או מטה, בריבית בנק ישראל, גורר מיידית שיני בשיעור ריבית הפריים. במצב הדברים כיום במשק הישראלי, הלוואת פריים + 0.5% בהחלט נחשבת הלוואה עם ריבית נמוכה.
לקבלת הצעה להלוואה בתנאים אטרקטיביים
הפריים היא הריבית הבסיסית לתמחור עסקאות, כולל בין הבנקים עצמם ובינם לבין בנק ישראל. כאשר מדובר על הלוואה פריים פלוס חצי למשל, תוספת חצי האחוז משקפת את גילום הסיכון במתן ההלוואה עבור הגוף המלווה ומול הלקוח הלווה. ראוי לציין כי תוספת של 0.5% בלבד על הפריים מראה כי המלווה רואה במתן ההלוואה סיכון נמוך, עקב נתונים פיננסיים של הלקוח ברוב המקרים. אז זו אמנם לא הלוואה גדולה ללא ריבית, אך היא בהחלט עם ריבית נמוכה.
מסלול נגדי נפוץ למסלולי הפריים הוא כמובן מסלול של הלוואה צמודה למדד המחירים לצרכן. שם בנוסף לריבית – שיכולה להיות קבועה או משתנה – ערך קרן ההלוואה מוצמד לביצועי המדד. הלוואה צמודה למדד היא שקלית ולא תלויה בשיעור הפריים.