אתם שומעים כל הזמן פרסומים על הלוואות וברוב המקרים נזרקים לאוויר שיעורי ריביות והמונח “פריים”. בשוק ההלוואות הצרכניות בישראל, רבות מההלוואות המוצעות לציבור ניתנות למעשה על בסיס ריבית הפריים. אז מה זה בעצם הלוואה בריבית פריים ומה המשמעויות של סוג הלוואה זה עליכם? מעוניינים לקבל עוד פרטים ולהבין האם זו ההלוואה המתאימה לכם? הישארו איתנו ונשמח לסייע לכם בכל התהליך.
מה זה ריבית פריים?
כדי להבין את המהות של הלוואה בריבית פריים צריך להבין מהי בכלל אותה ריבית פריים. באופן עקרוני וכולל – רוחבית בעולם ולא רק בישראל – ריבית הפריים משמשת לצורך תמחור של הלוואות, פיקדונות פיננסיים ושאר אפיקים פיננסיים. כך שזוהי ריבית בסיסית שעליה מוסיפים או מורידים מרוח מסוים באחוזים. בהלוואות נהוג להוסיף אחוז מסוים על ריבית הפריים ושיעור זה מהווה עקרונית את הרווח של המלווה והוא נקבע לפי רמת הסיכון של כל לקוח לווה ולפי שיקולי הרווח של המלווה.
לקבלת הצעה להלוואה אטרקטיבית
בישראל, למרות שכל בנק רשאי לקבוע את ריבית הפריים של עצמו, בפועל כל הבנקים מתואמים והולכים לפי ריבית הפריים הנקבעת לפי ריבית פריים בנק ישראל (הנגזרת משיעור הריבית הכללית במשק). בשוק הישראלי, כאשר מדובר על הלוואה בריבית פריים אז הכוונה היא לתוספת של 1.5% על הריבית הכללית במשק. נכון למחצית 2016, הריבית במשק נמוכה מאוד ועומדת על 0.1%, כך שריבית הפריים כיום עומדת על 1.6%. כל שינוי בריבית בנק ישראל גורר שינוי מתאים ומיידי בריבית הפריים. ריבית הפריים בישראל מחושבת ע”י הבנקים ובנק ישראל לפי עלות הכסף בהלוואות חסרות סיכון.
דוגמה טובה לשימוש בריבית הפריים יכולה להיות הלוואת מימון לרכב יד שניה של אחת מחברות המימון לרכב המעניקה ללוים הלוואה בריבית של פריים + 5%. אין ספק כי מדובר כאן בריבית גבוהה מאוד אך לצורך הדוגמה שלנו היא עובדת.
שינויים אלו יוצרים מצב בו בסביבת ריבית נמוכה אז הלוואה בריבית פריים היא הלוואה בריבית נמוכה מאוד פוטנציאלית (תלוי בתוספת ההפרש ע”י המלווה). אך כאשר הריבית במשק תעלה אז גם ריבית הפריים תעלה בהתאם וכל הלוואה הצמודה לפריים תתייקר – אפילו משמעותית – לעומת המועד בו היא נלקחה.
נקודות חשובות לגבי הלוואה בריבית פריים
- נדיר אך אפשרי למצוא הלוואה בריבית פרים מינוס – קרי הלוואה בה שיעור הריבית הנגבה מהלווה הוא פחות מריבית הפריים עצמה. זה אפשרי במקרים פרטניים של לקוחות מיוחדים או בניסיון למשוך לקוח דרך הטבת ריבית בהלוואה.
- הלוואה למוגבלים בבנק – כאשר היא תאושר תהיה לרוב הלוואה בריבית פריים ועם תוספת משמעותית על הפריים כיד לגלם את רמת הסיכון למלווה.
- ככל שתקופת הלוואה ארוכה יותר, כך הסיכון ללווה לשינויים מהותיים בריבית עולה. כך למשל הלוואה בריבית פריים לחמש שנים פחות מסוכנת מבחינת שינויים כלפי מעלה של הריבית לעומת הלוואה ל 10 שנים או משכנתא פריים ל 30 שנים.
הלוואה בריבית פריים מוצעת ברוב המקרים של הלוואות פרטיות ועסקית בישראל, החל בהלוואה לגיל 21 או לסטודנטים ועד הלוואות משכנתא גדולות. שיטת ההחזר משפיעה גם על גובה ההחזר החודשי ובעיקר משפיע שיעור הריבית במשק והשינויים שלו.
אבקש לשאול שאלה :
אמי פנסיונרית. היא לקחה הלוואה מאחד הבנקים, על-סך 16,500 ש”ח, ל-42 חודשים.
הבנק נתן לה את הסכום עם ריבית של פריים (1.6%) + תוספת סיכון (9.8%), ז”א : 11.4%.
בטופס הסילוקין מצויין, שעל כל סכום ההלוואה (16,500), על אמי לשלם בסה”כ ריבית של 3,578.93 ש”ח.
השאלה שלי : האם ריבית זו סבירה ?
בתודה מראש ! עמי