בשוק ההלוואות, ברירה נפוצה מאוד היא הלוואה צמודת מדד או פריים – כאשר הכוונה היא נטילת הלוואה המבוססת על ריבית הפריים או לחלופין נטילת הלוואה צמודת מדד ועם שיעור ריבית מסוים מבין האפשרויות הקיימות. רבים שואלים את השאלה מה עדיף ומה יותר זול או יעיל עבורם. כאשר כמובן שאין תשובה אחת ברורה וחד משמעית אלא יש לשפוט כל מקרה לגופו.
הלוואה צמודה לריבית הפריים
ריבית הפריים היא ריבית המשמשת לחישוב התמחור של עסקאות פיננסיות שונות, למשל הלוואות או פיקדונות. במדינת ישראל, הבנקים המסחריים קבעו ששיעור ריבית הפריים יעמוד על שיעור ריבית בנק ישראל, בתוספת של 1.5%. כך שאם ריבית בנק ישראל הכללית למשק היא 0.5% למשל, אז ריבית הפריים תעמוד על שיעור של 2% (0.5%+1.5%=2%). בנק ישראל מפרסם את הריבית הכללית למשק אחת לחודש, כך שפוטנציאלית ריבית הפריים יכולה להשתנות בכל חודש. בהלוואה המוצמדת לריבית הפריים, שינוי בפריים יגרור שינוי בגובה ההחזר החודשי – לרוב כלפי מעלה. בהלוואות אלו אין ברוב מוחלט של המקרים הצמדה למדד המחירים לצרכן, זאת מבחינת השאלה הלוואה צמודת מדד או פריים.
במצבים של סביבת ריבית נמוכה במשק, כפי שקיים בישראל מאז 2008, מסלול צמוד פריים יכול בהחלט להיות אטרקטיבי וזול. אך כאשר הריבית מתחילה לטפס, כף גם מטפס סכום ההחזר החודשי למלווה. בהלוואות על בסיס הפריים, לרוב המלווה מוסיף על הפריים אחוז מסוים – מה שנקרא הלוואה בפריים פלוס. יש מצבים מעטים של הלוואת פריים מינוס, בה מפחיתים מהפריים שיעור מסוים.
לקבלת הצעה להלוואה בתנאים אטרקטיביים
הלוואות צמודות מדד
בהמשך לשאלה הראשית למאמר זה, הלוואה צמודת מדד או פריים? נפרט מעט על הלוואות צמודות מדד. אלו הלוואות הצמודות למדד המחירים לצרכן. שינוי במדד יגרור שינוי בגובה ההחזר החודשי. יש כמה סוגים נפוצים של הלוואות צמודות מדד:
- הלוואה צמודה למדד בריבית קבועה – ההלוואה מוצמדת למדד אך הריבית קבועה ולא משתנה כלל.
- הלוואה צמודה למדד בריבית משתנה – ההלוואה גם מוצמדת למדד המחירים לצרכן אך גם הריבית משתנה בהתאם לעוגן ריבית שנקבע מראש (שאינו פריים), למשל תשואת אג”ח ממשלתי לחמש שנים, תשואת מק”מ, ריבית הליבור וכיוצא באלו.
מורכב מעט לבצע במדויק חישוב הלוואה צמודת מדד, משום שאין בפועל דרך ודאית ומדויקת לחזות את השינוי במדד המחירים לצרכן. המדד יכול להיות סטטי במשך תקופה יחסית ארוכה אך גם להיות תנודתי מאוד לאורך תקופות אחרות. חישוב מסורתי ושמרני מדבר על עלייה של המדד בשיעור של 3% בממוצע לשנה – כך שנהוג לחשב את עלות ההלוואות הצמודות למדד כך שמוסיפים להן 3% שנתי בתוספת שיעור הריבית המשוערך או הקבוע.
אז מה עדיף בסופו של דבר?
הלוואה על בסיס הפריים מאפשרת ריבית זולה כאשר במשק יש ריבית נמוכה והיא לא מצריכה קנס פירעון מוקדם, אך יש לקחת בחשבון את התוספת לפריים שהמלווה מציע לכם כמובן. הלוואה צמודה למדד מתאימה למשל לאנשים שמשכורתם צמודה למדד או למי שמחפש יציבות רבה יותר ויבחר במסלול של הלוואה צמודה למדד בריבית קבועה. מסלול צמוד מדד מצריך לרוב עמלת פירעון מוקדם ועם הריבית משתנה אז מסלול כזה יכול לצאת מהותית יקר יותר לעומת אפשרויות אחרות. הפיתרון הוא להתייעץ עם אנשי מקצוע המתמחים בתחום ההלוואות, אין מנוס מכך ובייחוד בהלוואות גדולות.